Istoria partidelor politice in Romania
- index-

Primele partide politice in Romania

In Romania, primul partid politic constituit in mod oficial (anterior au existat anumite grupari politice) a fost Partidul National Liberal, in 1875. La scurt timp dupa aceea, mai precis in 1881, s-a format Partidul Conservator. Aceste doua partide au asigurat alternanta la putere pana la finele primului razboi mondial, cand cel de-al doilea dintre ele a disparut.

Perioada interbelica a fost marcata in plan politic de existenta si activitatea a mai multor partide, printre care putem enumera Partidul National Liberal, Partidul National Taranesc (constituit in urma fuziunii dintre Partidul National condus de Iuliu Maniu si Partidul Taranesc condus de Ion Mihalache), Partidul Poporului (Averescu), Partidul Nationalist-Democrat (Nicolae Iorga), Garda de Fier, Partidul Social Democrat Roman.


Fenomenul politic in perioada comunista

Instaurarea partidelor de sorginte comunista in Europa de Est s-a facut in totalitate - cu exceptia Yugoslaviei si Albaniei - cu sprijinul Armatei Sovietice.
In Romania, inca din al II-lea guvern Sanatescu (noiembrie 1944) comunistii obtin cateva portofolii: justitie (Lucretiu Patrascanu), transporturi (Gheorghiu Dej) si postul de subsecretar de stat la interne (T. Georgescu).

Alegerile organizate in noiembrie 1946 au dat castig de cauza comunistilor in urma unor fraude grosolane. Rezultatele s-au vazut imediat pentru ca in decursul anului 1947 majoritatea partidelor politice sunt eliminate iar in 30 decembrie Romania devenea Republica Populara.

Plecarea Regelui Mihai (3 ianuarie 1948) a dat frau liber organizarii Partidului Muncitoresc Roman care il alegea pe Gheorghe Gheorghiu Dej secretar general (februarie), iar in aprilie era adoptata o noua constitutie copiata dupa modelul celei sovietice din 1936. Vara aceluiasi an aducea nationalizarea industriei si transformarea Serviciului Special de Informatii in Directa Generala a Securitatii Poporului.
Procesul inceput prin nationalizarea industriei a fost continuat in martie 1949 prin anularea proprietatii private a terenurilor.

Cu toate acestea in perioada 1945-1962 in zona muntoasa a Transilvaniei si Banatului a reusit sa supravietuiasca o miscare de rezistenta armata, majoritatea membrilor sai provenind din cadrul Miscarii Legionare si din randul intelectualilor cu sau fara activitate politica anterioara instaurarii regimului comunist.

Actiunile de eliminare a elementelor ostile din Partidului Muncitoresc Roman au culminat cu excluderea tripletului: Luca, Pauker, Georgescu (1952) si cu condamnarea la moarte a lui Lucretiu Patrascanu (1954).

Revolutia Maghiara (octombrie 1956) determinata de discursul secretarului general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice a dus la revolte in universitatile din Timisoara, Cluj, Iasi si Bucuresti soldate cu cateva mii de arestari.

In martie 1965 dupa moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, Nicolae Ceausescu devine secretar general al Partidului Muncitoresc Roman (PMR), chiar in vara acestui an PMR devine Partidul Comunist Roman, iar Republica Populara Romania devine Republica Socialista Romania (RSR).

Condamnarea interventiei Sovietice in Cehoslavacia (1968) avea sa ii aduca tanarului secretar general o imagine foarte buna in occident. Chiar daca aceasta imagine se va pastra in vest mai multa vreme, in tara, ea va disparea odata cu cele 17 "teze" din iulie 1971, teze care readuceau Romania in zona unui stalinism retrograd de inspiratie asiatica.
Doar trei ani mai tarziu in RSR era creat un post de presedinte al republicii ocupat de Nicolae Ceusescu.

Greva minerilor din Valea Jiului (iulie 1977) avea sa fie doar prima dintr-o serie de revolte care vor culmina cu cele de la Brasov din 1987 si de la Iasi din 14 decembrie 1989, pentru a pune capat regimului comunist odata cu manifestatiile de la Timisoara in 16-18 decembrie 1989.


Partidele politice in perioada post-revolutionara
(in curand)
zuma games reviews. buy like zuma on line.